Accountant in de internationale business. Boeiend en divers.

“Do you know the cocktail-party-premium”? Vragend keek Robert Bloomfield me aan. Ik mocht een paar dagen met hem optrekken op een conferentie. Hij als professor en toponderzoeker op het gebied van Management Accounting, ik als PhD student die aan m’n promotieonderzoek bezig ben. Op mijn ontkennend antwoord legde Robert uit: “The cocktail party premium is the extra premium you get paid in your salary because everyone walks away from you at a cocktail party when telling them you are an accountant”. Aha, blijkbaar hebben de accountants in de USA echt niets leuks te vertellen op een feestje en kun je beter zorgen dat je weg bent als je een accountant ziet! Gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt. De reden? Ik werk bij Visser & Visser, al meer dan 15 jaar!

Nationaal

Met ontzettend veel plezier ben ik regelmatig aanwezig in de inspirerende omgeving op onze locaties in Rotterdam en Dordrecht als manager audit en international business. Ik teken de jaarrekeningen van onze buitenlandse klanten die een jaarrekening willen hebben voor hun Nederlandse deelneming of holding en onderhoud contacten met directies en aandeelhouders, waar ze ook verblijven. In ons partnernetwerk PrimeGlobal onderhoud ik samen met mijn collega’s contacten met accountants en fiscalisten wereldwijd, zodat we optimaal onze klanten kunnen bedienen die over de grens ondernemen. Dit jaar heb ik zelfs in Dubai een cursus gegeven voor onze netwerkcollega’s uit het Midden-Oosten, want kennis ontwikkelen en kennis delen vinden we belangrijk bij Visser & Visser.

Internationaal

Bij het controleren van jaarrekeningen van internationale bedrijven hoort ook het bezoek aan ondernemingen in het buitenland en het samenwerken met lokale accountants. Of ik nu in België of in Duitsland kom, in Zuid-Amerika of in Hongarije, overal is de cultuur en arbeidsethos anders en zijn er verschillende communicatiestijlen nodig om met mensen samen te werken. Een intensieve en uitdagende bezigheid om als accountant je doel te bereiken: zekerheid verschaffen over een jaarrekening. Dat geeft ontzettend veel energie: het onontdekte naar boven krijgen, snappen hoe ondernemingen in die cultuur in elkaar steken en waar de zwakke plekken in de bedrijfsvoering te vinden zijn.


Een medepassagier vroeg aan de stewardess vroeg waarom de nooddeur van het vliegtuig niet goed dicht zat.


Accountant internationale business: de verhalen

De verhalen van het werken en reizen als accountant in de internationale business zijn boeiend. Zo zat ik bijvoorbeeld in een krakkemikkig vliegtuigje boven Slovenië, waar een medepassagier aan de stewardess vroeg waarom de nooddeur van het vliegtuig niet goed dicht zat. Een tijdje later vlogen een collega en ik over de Amazone en Grote Oceaan, terwijl we ondertussen dossiers uitwerkte.

Nog een bijzonder verhaal: ik interviewde een directielid van een onderneming die te maken kreeg met drugsfraude, terwijl ik ondertussen hard m’n best moest doen om m’n inktvis netjes naar binnen te werken. De poot van een octopus lag ondertussen nog op m’n bord te wachten. Kortom: de werkinhoud en de werkomgeving zijn in het binnen- en buitenland altijd boeiend!

Die cocktail-party-premium heb je echt niet nodig als je bij Visser & Visser werkt. Je hebt namelijk echt iets leuks te vertellen over je werkzaamheden!

Wil je weten welke vacatures er op dit moment bij Visser & Visser zijn? Kijk dan hier.