De accountant een ambtenaar… Is dat een stap verder?

In een interview in NRC Handelsblad van zaterdag 4 januari 2014 (‘Dit is niet het laatste boekhoudschandaal’) stelt Willem Jan van Andel, één van Nederlands bekendste curatoren, dat “het hele accountantsberoep lijdt aan een fundamentele weeffout”. Die weeffout bestaat er volgens hem uit dat de accountant aan de ene kant afhankelijk is van zijn opdrachtgever (zijn inkomen) en aan de andere kant van hem wordt verwacht zijn opdrachtgever “strikt onafhankelijk” te kunnen controleren. Met dit interview en het commentaar dat volgde op social media is weer de oude discussie opgerakeld die jaren geleden tijdens mijn HBO-opleiding aan de klas werd voorgelegd en door mijn docent Controleleer werd aangehaald als een goed voorbeeld van ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’.

Met het stereotype ‘ambtenaar’ in mijn achterhoofd, laat ik zo mijn gedachten even gaan over wat er concreet zal veranderen als de accountant tot ambtenaar wordt omgetoverd. Er moeten weer wandelpaden in kantoren worden aangelegd om te voorkomen dat de late beginners in botsing komen met de vroeg vertrekkenden. De softwarepakketten die worden gebruikt voor de uitvoering van de jaarrekeningcontrole brengen inefficiency teweeg onder meer als gevolg van ouderdom en fouten, waardoor de auditfee omhoog gaat.

Iets langer wachten

Bedrijven zijn meer tijd kwijt aan een telefoontje met de accountant vanwege het keuzemenu met de alsmaar terugkerende vraag ‘toets …’. De opdrachtgever kan ietsjes langer wachten op de verklaring bij zijn jaarrekening, gezien de ambtelijke molen en de accountant niet meer hoeft te rennen voor ‘zijn’ klant bij gebrek aan concurrentie. De ambtenaar werkt wellicht wel wat sneller als hij onder het bureau wat toegeschoven krijgt. O ja, dat brengt mij op het laatste punt: nooit gehoord van omgekochte ambtenaren? Dag “strikte onafhankelijkheid”.

Overigens, ik neem aan dat Van Andel doelt op accountants die echt in loondienst zijn bij de overheid. Anders verandert er in ieder geval nog niets. Of de accountant nu rechtstreeks of indirect (via de overheid) zijn geld ontvangt, de prikkel om ‘goed bij de klant te liggen’ blijft aanwezig.

Als ambtenaar door het leven

Tja, de accountant in overheidsdienst. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken straks ineens als ambtenaar door het leven te moeten gaan. Als gevolg van het in de media ongenadig aan de schandpaal genageld zijn door diverse boekhoudschandalen, heb ik al de neiging met schaamrood op mijn kaken te zeggen dat ik accountant ben. Laat staan als ik daarbij ook nog eens moet vertellen ambtenaar te zijn. Ik zou mij niet meer op straat durven vertonen. Maar gelukkig, Van Andel beperkt zich met zijn stelling tot “accountants die grote bedrijven controleren”.

Blij toe dat ik werkzaam ben binnen het mkb…